coby van buuren
info@artvanbuuren.nl
 • het een kan niet zonder het ander

  biografie

  Coby van Buuren

  Coby van Buuren (1959) vormgeven en beeldendwerken in diverse disciplines. Coby groeide op in de Randstad en volgde haar opleiding plateelschilderes in Delft bij de Porceleyne Fles. Na haar vertrek studeerde ze marketing en management. Ze verkoos echter het beeldend vormgeven.

  Tijdens haar opleiding (2010-2013) in Amsterdam gaat ze op zoek naar de verdieping in haar werk. Onderwerpen zijn klassieke thema’s en beelden. Het vermogen van de mens in totaal tegenstrijdige werelden te verblijven intrigeert van Buuren. Ze geeft met haar beelden schoonheid een plaats in bizar complexe tegenstellingen.

  Haar persoonlijke ervaringen in Japan hebben grote invloed op haar werk. Ze is in het land van de rijzende zon om het handgeschilderde Delfts Blauw van de Porceleyne Fles te promoten. Buiten het werk in Tokyo reist ze door een deel van Japan, maakt kennis met de cultuur en heeft ze bijzondere ontmoetingen. Gedurende 14 jaar heeft ze verschillende functies bij dit ambachtelijke bedrijf tot ze in 1993 haar functie verkoop buitendienst bij Royal Delft verruilt voor een marketing functie bij weverij de Ploeg. Het is niet toevallig dat beide bedrijven waarde hechten aan cultuur en geschiedenis en een hoogwaardig product leveren. Het weven van de stoffen fascineert haar net zoals het beschilderen van het aardewerk. Eenvoud en Harmonie. Ambacht en Kunst.

  Na haar opleiding aan de M.I.X. opent ze haar studio ARTVANBUUREN in het DOAS-gebouw te Zwolle. Hier werkt ze, exposeert in diverse disciplines, geeft workshops en organiseert ontmoetingen met kunstenaars.

  Het bestaan van diverse werkelijkheden sporen haar aan tot beeldend vormen. Van Buuren ervaart tegenstellingen en uitersten en zoekt naar de balans. Zijn en vergaan, liefde en leegte, werkelijkheid en illusie. Niet zelden zijn persoonlijke momenten het begin van de zoektocht.  

  “Fascinatie voor het menselijk brein dat totaal verschillende werkelijkheden ten toon kan spreiden vormen mijn inspiratie”.

  Naast de tegenstellingen komt de hang naar eenvoud en harmonie terug: het ambacht. Sinds 2020 wisselen ambacht en kunst elkaar af in het atelier of beter gezegd houden ze het beeldend vormen voor van Buuren in evenwicht. Het maakproces op zich wordt steeds vaker een belangrijk onderdeel van haar werk waarin metaforen regelmatig voorkomen.

  Met de expositie IK BLAUW VAN JOU (2022) is een veelbewogen periode dankbaar afgesloten.

  Sinds 2023 woont en werkt Van Buuren in Maassluis.